Mellon genom åren

mello
Melodifestivalen har varit verksam i Sverige sedan 1958, vilket betyder att det är en rejäl musikalisk skatt som den här tävlingen har gett Sverige. I tävlingen har Sveriges främsta tävlat, där de både förlorat och vunnit. Bland dem finns Carola, ABBA, Lasse Berghagen, Björn Skifs, Monica Zetterlund, Ted Gärdestad och Charlotte Perrelli, för att bara nämna några. Det är med andra ord den perfekta scenen för den stora publiken, med tanke på att Melodifestivalen alltid varit ett stort musikinslag i den svenska nöjesbranschen.

Det ska sägas att det har gått upp och ner vad det gäller intresset för Melodifestivalen genom åren, men det har alltid funnits en stabil och trogen skara som älskar den. Hela 2000-talet har egentligen färgats av en enorm satsning på festivalen, och startskottet var när Charlotte Perrelli tog hem hela Eurovision 1999 med ”Tusen och en natt”.

Melodifestivalen har alltid erbjudit en scen för alla, oavsett om man är känd eller kommer som nybörjare. Det hela handlar om musik, och det är lika vanligt att det blandas in djupa personliga budskap eller till och med budskap av politisk karaktär i låtarna som framförs. Det blandas med de mer lättsamma poplåtarna och skapar en blandning av musik som är svårslagen och som väcker reaktioner. Det är det som är själva essensen i Melodifestivalen, att det är en plats för alla att samlas där det inte enbart handlar om att ha roligt och festa, det ska också tillåtas väcka tankar.

Melodifestivalen har idag en enorm ställning inom svensk populärkultur och det inte något som jag tror kommer att minska. Varje år slår sig stora delar av Sveriges befolkning ner framför tv:n för att lyssna till det som kommer att representera vårt land i världens största tävling i musik: Eurovision Song Contest. Min egen längtan efter att komma in i dessa veckor av underbart extas har bara blivit djupare för varje år som gått.