Om Melodifestivalen

mello2
Melodifestivalen har en enormt lång historia i Sverige. Första gången som tävlingen kom på tal var 1958, då Sverige för allra första gången valde att kandidera med en låt i Eurovision Song Contest, som egentligen syftet och målet med hela Melodifestivalen. Det året vann Alice Babs och det var starten på något som kom att förändra hela den svenska nöjesvärlden. Genom året har Sveriges allra yttersta artistelit deltagit i tävlingen, antingen som ganska färska i sammanhanget, som veteraner eller ibland som både och. Ett utmärkt exempel på det är Carola som tog Sverige med en stormvind 1991 efter att ha gjort sitt första framträdande i tävlingen redan 1983 – då med låten främling.

Melodifestivalen har sett väldigt annorlunda ut. Det är många år som avverkats och under de åren så har det varit skillnader i hur tävlingen avgjorts. Det har handlat om ganska få bidrag stundtals, det har också handlar om att helt bojkotta tävlingen och det har handlar om att publiken har fått varit med och rösta fram vinnaren eller inte. Det är en historia som är intressant att grotta i, men formen vi har idag är minst sagt en succéform, med tanke på de senaste årens höga placeringar i ESC.

Idag består Melodifestivalen av fyra stycken deltävlingar där ett antal bidrag tävlar om två platser i den stora finalen. Från varje deltävling går också två ytterligare bidrag vidare till andra chansen, där de på nytt får en chans att ta sig ända fram till den stora finalen. Totalt kommer tolv bidrag att tävla i den stora finalen i Stockholm, där vinnaren tas fram med hjälp av folkets röster och internationella jurygrupper. Det är ett minst sagt påkostat arrangemang, men med tanke på hur mycket glädje tävlingen skänker så tycker jag att det är värt varenda krona. Det handlar trots allt, lite förenklat, om att plocka fram landslaget i musik som ska tävla om EM-guldet!