Varför länder utanför Europa är med i ESC

Det är många som funderar på varför det finns vissa länder som är med i Eurovision som faktiskt inte tillhör Europa som kontinent. Att Australien är med den här gången är endast en engångsföreteelse, men att länder som Israel har en plats i Eurovision har sina naturliga förklaringar. Det är nämligen så att Eurovision inte sätter gränserna efter de geografiska gränserna. Här handlar det istället om sändningsgränser. Alla länder som deltar i Eurovision måste på något sätt vara medlemmar i det EBU, Europeiska radio- och TV-unionen.

Det betyder att de alltså måste finnas något företag i respektive land som kan ha hand om sändningarna från de internationella tävlingarna och att det dessutom finns företag på plats som kan ta på sig ansvaret om tävlingen om det nu är så att deras land vinner. Det är nämligen så att vinnaren av Eurovision tar hem tävlingen till sitt land, vilket betyder mycket arbete men också mycket strålkastarljus på landet. Med andra ord så är det av flera anledningar som man vill vinna Eurovision.

Israel, och många andra, är medlemmar av EBU, vilket är anledningen till att de får vara med och tävla. Det som är intressant att veta är att också Egypten är medlemmar av EBU, som om de vill kan också de vara med och tävla, precis som exempelvis Marocko. De europeiska geografiska gränserna spelar alltså ingen roll när det gäller urval av deltagare. Och det är också det som jag tycker ger tävlingen en extra krydda, när det känns allt mer internationellt och spännande med influenser från olika håll av världen.

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.